Boeken over Slavernij

Slavernij is een toestand waarin een mens eigendom is van een ander of als zodanig wordt behandeld. Slavernij is zeker net zo oud als de geschiedenis zelf. Zolang mensen bestaan, bestaat slavernij, maar er zijn heel veel verschillende vormen van slavernij.

In de Oudheid (oude Egyptenaren, Romeinse Rijk) werden mensen vooral als slaven in het huishouden van rijke mensen gehouden, of werden ze gedwongen bij het bouwen van bijvoorbeeld de piramides

Vanaf ongeveer 1500 ontstond te koloniale slavernij. Afrikanen werden naar Noord- en Zuid-Amerika, maar ook naar Oost-Indie gebracht om te werken op onder andere plantages onder hele slechte omstandigheden. Ook de inheemse lokale bevolking werd tot slaaf gemaakt.

Hoewel slavernij tegenwoordig wereldwijd is verboden komen er nog vele vormen van slavernij voor. We noemen het lang niet altijd meer slavernij, maar overal ter wereld worden mensen nog gedwongen tot werk dat ze niet willen doen en worden gestraft als ze het werk niet doen. Denk bijvoorbeeld aan kindsoldaten.

‘Slaven halen’

Slavernij in Noord-Amerika

Slavernij is Zuid-Amerika

Moderne Slavernij / Kindsoldaten