Dingen die je niet op school leert – filosoferen met kinderen

Terug naar: Dingen die je niet op school leert.

Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op filosoferen met kinderen.

Wat is filosoferen eigenlijk?

‘Filosoferen is nadenken en praten over vragen waarop niet één juist antwoord is te geven. Wat je kunt doen, is je eigen antwoord zoeken, die formuleren en delen met anderen om te zien of het antwoord voor andere het zelfde is of niet.’

Wat brengt het je kind?

‘Een heleboel. De voordelen zijn dat je kind er slimmer van wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het IQ met enkele punten omhooggaat als je regelmatig filosofeert met kinderen. En regelmatig is dan wel echt wekelijks. Daarnaast wordt je kind taalvaardiger, creatiever in zijn denken en hij leert nadenken. Wat overigens nog een hele kunst is. Ook voor volwassenen. Bovendien wordt hij sociaal vaardiger, omdat hij zich beter leert verplaatsen in andermans gedachten. Als je er samen achter komt dat je ergens verschillend over denkt, maar dat beide meningen goede redenen hebben, dan word je vanzelf toleranter. Het is oké als iemand een andere mening heeft, want we zijn nu eenmaal allemaal verschillend. Zeker jonge kinderen kunnen het heel erg vinden als iemand het niet met ze eens is en zich naar aanleiding daarvan huilend op de grond storten. Door te filosoferen laat je je kind zien dat mensen nou eenmaal ergens verschillend over kunnen denken. Zo kun je heel goed daar de angel uit halen.’

In gesprek met kinderen

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’.
Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat en diepgang heeft.
Met een filosofische vraag lukt dat vaak wel. Het zijn vragen over de wereld, het leven, jezelf en de ander. Vragen waar je dagelijks tegenaan loopt. Wanneer ben je een goede vriend? Moet ik geloven in God? Is winnen belangrijk?

Ik heb voor jullie een aantal boeken uitgezocht om samen met je kinderen te filosoferen. Deze boeken zijn over het algemeen voor kinderen vanaf een jaar of 7 a 8 zodat ze zelf ook mee kunnen lezen in de boeken.

Joepsie en de vriendschapskoffer – Alwin der Biesen
Joepsie is een echte denker, een kleine filosoof van tien jaar.
Joep heeft een bijzonder leven en hij maakt dan ook heel veel dingen mee. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Maar alles wat hij mee maakt heeft met zijn vrienden te maken. Oude vertrouwde vrienden en nieuwe vrienden.
Een leesboek voor kinderen van 11 jaar en ouder.

Wat is Vrijheid – Oscar Brenifier
Filosofie voor kids is een eerste kennismaking met filosofie. Voor kinderen die een heleboel belangrijke vragen in hun hoofd hebben. Over zichzelf, het leven en de wereld. In dit boek gaat het speciaal over onderwerpen rond om vrijheid.
Waarvoor dient je vrijheid? Kan je altijd doen wat je wil? Heb je het recht om vrij te zijn? Verhinderen anderen je om vrij te zijn? Kan een gevangene vrij zijn? Moet je groter worden om vrij te worden? Met dit boek is filosoferen kinderspel!

Wat is geluk – Oscar Brenifier
Dit boek is van de zelfde schrijver als het boek van gisteren. In dit deel uit de serie filosofie voor kinderen gaat het over het thema Geluk.
In dit boek gaat de auteur in op vragen zoals ‘Hoe weet je dat je gelukkig bent?’, ‘Is het gemakkelijk om gelukkig te zijn?’, ‘Moet je het geluk zoeken tegen elke prijs?’, ‘Maakt geld gelukkig?’, ‘Heb je anderen nodig om gelukkig te zijn?’, ‘Waarom zijn we soms ongelukkig?’

Dat is waar – Menoo Lievers
Hoofdpersoon van Dat is waar is een dikke filosoof die soms hoofdpijn heeft van het harde nadenken. Regelmatig wordt hij gestoord door zijn buurkinderen Elsemiek en Bas. Het drietal raakt in allerlei grappige en ontroerende situaties verzeild, waarbij de filosoof hen laat zien dat niet alle vragen zo makkelijk te beantwoorden zijn. Moet je altijd de waarheid spreken? Wat is eigenlijk het verschil tussen mensen en machines? Moet je mensen altijd beter maken? Elsemiek en Bas ontdekken ook dat soms hele moeilijke vragen hele makkelijke antwoorden hebben.
Een leesboek voor kinderen van 11 jaar en ouder.

Ik mis me – Wally den Doncker
Als je in de spiegel kijkt, zie je jezelf zoals bent. Je bent echt! Je lijkt misschien een beetje op je mama of op papa. Maar op de hele wereld is er niemand zoals jij. Ongelooflijk is dat… Maar stel je voor dat je er niet was. Zouden de mensen die je kent dan anders zijn? Zou het huis waar je nu woont er anders uitzien? Zou iemand, zou iets je missen?
Een lees- of voorleesboek voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Filosovaardig
Filosovaardig is een uitgeverij en site met allerlei leuke blogs, verhalen en materiaal over en voor filosoferen met kinderen.
Je kunt er een gratis kennismakingspakket aanvragen, maar ook alvast een aantal leuke blogs lezen om inspiratie op te doen.

Kletspot KIDS
Kletspot staat voor een avondje gezelligheid. Een pot vol met leuke, grappige, serieuze en interessante vragen. Want nadenken over vragen hoeft niet perse met ‘echte’ filosofievragen.
Tijd voor ouderwets gezellige tafelgesprekken mobieltjes uit laptop dicht met de Kletspot op tafel zul je mooielachmomenten beleven met je vrienden familie en visite.
Dit is een speciale kinder-editie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *