Leeftijd: Va. 12 jaar
Thema: angst, homoseksueel, vriendschap, familie
Samenvatting
Het overvalt Sasja ‘s ochtends als ze zich aankleedt: een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden, gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze. Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer? Sasja voelt zich niet meer veilig thuis nu haar moeders vriend en zijn zoon Felix bij hen zijn komen wonen. Felix valt Sasja lastig, maar ze durft het niet tegen haar moeder te zeggen omdat ze ooit eens op een feest met Felix gezoend heeft.
Marloes is verliefd op Ruben, maar het doet hem blijkbaar niets en als Rubens vriend Jorrit begrijpt waarom, maakt hij geschrokken een eind aan de vriendschap.
Als op school bekend wordt dat Ruben homoseksueel is, heeft hij er geen leven meer. En dan gaat alles pas echt goed fout…
Leessetting
Carry Slee’s grote verdienste is ook nu weer dat zij problemen waar jongeren mee kunnen zitten, in dit geval seksuele discriminatie en intimidatie, op een voor veel jongeren zeer toegankelijke en aansprekende manier in een roman weet te verwerken.
De verhalen van Sasja en Ruben draaien om het zelfde thema. Vertrouwen en schaamte. Beide hebben een groot geheim dat zwaar op hun schouders leunt. Ze durven het met niemand te delen bang voor wat er dan zal gebeuren.
Als Jorrit toch achter het geheim van Ruben komt blijkt dat hun vriendschap niet zo veel waard is.
Het thema van dit boek sluit goed aan bij het thema ‘rechten van de mens en het kind’. Iedereen heeft het recht om zich zelf te zijn, iedereen heeft recht op vrijheid en veiligheid, iedereen is vrij om zijn mening te uiten en niemand hoeft te leven in angst.