Thema’s

Zomerthema’s:

Boeken om je niet te vervelen tijdens de vakantie
In de zomer van 2016 bekeken we verschillende soorten boeken om je tijdens de vakantie (thuis, onderweg of op de camping) mee te vermaken. Denk aan kijk- en zoekboeken, weetjesboeken, doe-boeken en boeken met echte zomerse thema.

Landen: Ik ga op vakantie naar… 
Ben je wel eens op vakantie geweest vanaf je eigen bank en bed? Ja het kan echt.
Aan de hand van boeken kun je de hele wereld over reizen. In de zomervakantie van 2017 hebben we een wereldreis gemaakt en elke week een ander land bezocht.
Amerika –  Australië – Egypte – IndiaItalië – JapanMexicoSurinameZuid-Afrika – Rusland

Kamperen op de camping 
In de vakantie kun je lekker naar de camping gaan. Slapen in een tentje die je zelf hebt op gezet. Allerlei andere geluiden die je ‘s nachts hoort.

Rondreizen (met de auto, trein, luchtballon of iets anders)
In de vakantie kun je lekker rondreizen om allerlei nieuwe plekken te ontdekken. Je kunt op vele manier rondreizen.

Het Strand
In de vakantie kun je lekker naar het strand gaan. Zand tussen je tenen, schepen zoeken en lekker in het zonnetje liggen, maar misschien zijn er nog vele meer avonturen te beleven aan het strand.

Uitstapjes voor de vakantie
In de vakantie kun je heel veel uitstapjes maken, het is dan alsof je elke dag een nieuwe minivakantie hebt. Een uitstapje naar pretparken, dierentuinen en speeltuinen, het zwembad en nog veel meer! 

Safari (Afrika): ik ga op safari en ik zie….
Zomer thema 2019 is “Ik ga op Safari en ik zie…”
Ik ben zelf al een paar keer op safari geweest in Afrika en ik ben daardoor extra geboeid door Afrikaanse dieren. Ik neem jullie aan de hand van allerlei leuke kinder- en prentenboeken graag mee op safari deze zomer.

Dingen die je niet op school leert
Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
* Survivallen in de natuur
* Proefjes & experimenten
* Sport (olympische spelen)
* Klimaat en milieu
* Menselijk lichaam
* Goochelen en Illusies
* Filosoferen met kinderen
* Mensenrechten

 

Thema’s A-Z geordend:

Boeken over Autisme

Autisme is een thema dat je maar zelden in kinderboeken tegenkomt, maar er zijn boeken speciaal voor kinderen over dit onderwerp geschreven.

Boeken over de Aziatische cultuur

Knutselen in de kerstvakantie

De kerstvakantie is misschien wel de meest ideale periode in het jaar om lekker te knutselen. Buiten is het koud en al vroeg donker, binnen is het gezellig met de lichtjes van de kerstboom en misschien wel een paar kaarsje aan.

Boeken over logeren

Een heel gezellig uitje als je vakantie hebt, is ergens gaan logeren. Bij een vriendje of vriendinnetje of bij je opa en oma.

Boeken over het Museum

Een leuk vakantie-uitje is het bezoeken van een museum. Je hebt zo veel verschillende soorten musea! Kunst museums, ontdek museums, doe museums, museums speciaal voor kinderen en nog veel meer.

Uitstapjes (museum, dierentuin, pretpark etc.)

In de vakantie kun je lekker naar de camping gaan. Slapen in een tentje die je zelf hebt op gezet. Allerlei andere geluiden die je ‘s nachts hoort.

Nederlandse dieren

Het zijn vaak dezelfde dieren die glansrollen vervullen. Herkenbare (landbouw)huisdieren als hond, kat, paard en varken, en tot de verbeelding sprekende exoten als bruine beer, tijger of olifant. Maar een doodgewone pimpelmees – toch ook best mooi én schattig? – komt er bekaaid af.
Ja waar zijn die boeken met dieren in de hoofdrol die je gewoon in de Nederlandse natuur tegenkomt, behalve de standaard boerderij- en huisdieren.

Hallo Wereld

Zoekboeken 

Kijk- en Zoekboeken, ken je ze nog? Vroeger hebben we allemaal ‘gelezen’ uit de zoekboeken van Wally. Tegenwoordig zijn er zo vele meer kijk- en zoekboeken over alle mogelijke thema’s. Heerlijk voor een lange dacht op de achterbank als je op weg bent naar je vakantiebestemming of op een regenachtige dag op de camping.

 

 

Thema’s over geschiedenis

Boeken over de Nederlandse Geschiedenis

Ik heb veel boeken op mijn site over geschiedenis onderwerpen, maar niet alleen over de Nederlandse geschiedenis.
Omdat het er zo veel zijn heb ik hier onder de boeken over de Nederlandse geschiedenis bij elkaar verzameld.

Oorlog

Oorlog is een moeilijk onderwerp om over te schrijven en lezen, maar het leert ons veel. Het leert ons vooral waarom we voor een wereld ‘vechten’ waarin geen oorlog meer is, hoe idealistisch ook.
Geordend op oorlog of land.

Vrede & Vrijheid

Nederland is 75 jaar geleden bevrijd na de 5 jaar durende Tweede Wereldoorlog.
Vrijheid en vrede zijn belangrijke begrippen om bij stil te blijven staan.  Daarom een aantal mooi boeken over deze thema’s.

Slavernij

Slavernij is een toestand waarin een mens eigendom is van een ander of als zodanig wordt behandeld. Slavernij is zeker net zo oud als de geschiedenis zelf. Zolang mensen bestaan, bestaat slavernij, maar er zijn heel veel verschillende vormen van slavernij.

Middeleeuwen

De middeleeuwen waren een belangrijke periode in de geschiedenis van Europa. Deze periode liep ongeveer van 500 na Christus, ongeveer dezelfde tijd als de val van het Romeinse Rijk, tot aan ongeveer 1500.
Ridders, Hekserij, Vikingen etc.

Oudheid

De Oudheid begint in elke cultuur met de uitvinding van het schrift. De periode ervoor wordt de prehistorie genoemd, de periode erna heet de middeleeuwen. De oudheid van Griekenland en Rome wordt de Klassieke oudheid genoemd.
Egypte, Romeinen, Grieken etc.

Prehistorie

De prehistorie is in elke cultuur de periode waarvan geen teksten bewaard zijn gebleven. Alles wat we van die periode weten hebben we dus uit andere bronnen zoals gebruiks- en kunstvoorwerpen, en andere resten van bewoning die archeologen opgraven. In de Lage Landen, dus ook in Nederland en België, eindigt de prehistorie wanneer de Romeinse veldheer Julius Caesar omstreeks 50 v. Chr. over onze gewesten schrijft
Steentijd, IJstijd, Bronstijd etc.