11 november: Internationale herdenkingsdag van de 1 WO

kinderboeken over de eerste wereldoorlog

96766fa0cbd36d34ba034a6c50c3d38dDit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de eerste wereld oorlog begon in 1914.
Op vele plekken in de wereld wordt jaarlijks op deze dag de eerste wereldoorlog ook herdacht. In Nederland wordt hier minder aandacht aan besteed, daar we op 4 en 5 mei uitgebreid de tweede wereldoorlog en alle andere oorlogen waarin Nederland heeft gestreden of Nederlandse soldaten hebben gestreden herdacht.

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de eerste wereldoorlog begon, besteed ik wat extra aandacht aan dit thema.

In Engeland wordt deze dat Poppy Day genoemd en elke jaar uitgebreid herdacht. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat deze oorlog begon waarin zestien miljoen mensen sneuvelde. In Engeland hebben ze dit jaar voor Poppy Day groots uitgepakt.

poppy 1

Het zal altijd een moeilijke opgave blijven om de gebeurtenissen van deze oorlog en andere oorlogen in boeken te beschrijven. Oorlog is tenslotte niet te bevatten, maar literatuur heeft het vermogen om ook wat wat niet te bevatten is terug te brengen tot menselijke maat. Dat gebeurde tijdens de oorlogen zelf al. Er zijn vele gedichten, brieven en dagboeken geschreven tijdens en over oorlog. In verschillende landen zijn tal van boeken verschenen over dit onderwerp, maar in Nederland een stuk minder. Dit wil niet zeggen dat de boeken die geschreven zijn door Nederlandse schrijvers minder goed zijn. Hier een aantal goede boeken die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *