30 April: Internationale Dag van de Geleidehond

Kinderboeken over blind zijn

braille-schoolbook-1030771-mIedereen kan lezen, dat leer je op school. De een kan het wat beter dan de ander of wat sneller. Maar dat maakt niet uit zolang je plezier hebt in lezen.
Lezen doe je met je ogen, letter voor letter, woord voor woord en regel voor regel. Maar wat nou als je blind bent en niks kunt zien. Moet je dan al die prachtige verhalen missen? Nee gelukkig niet. 

Ooit was er een man, Louis Braille was zijn naam, en hij bedacht een alfabet dat je kunt lezen met je vingers: het braille-schrift. Elke letter bestaat uit een combinatie van puntjes en zo kun je regel voor regel de verhalen die staan geschreven lezen.
Mensen die het braille-schrift kunnen lezen, voelen in een razend snel tempo de bobbeltjes in het papier en kunnen net zo snel lezen als jij en ik.
Natuurlijk worden de boeken hierdoor wat dikker, maar gelukkig kunnen nu ook mensen die slechtziend zijn of blind zijn, genieten van alle prachtige, leuke, interesante en soms ook verdrietige verhalen.

In april speciaal aandacht voor boeken over mensen en kinderen die blind zijn omdat het op 30 april de Dag van de Geleidehond is.
Er zijn mooie verhalen geschreven over dit onderwerp om te vertellen hoe belangrijk een geleidehond kan zijn voor mensen die zelf niet kunnen zien, ook zijn er boeken geschreven over het lezen in braille. En natuurlijk nog veel meer boeken.

Wistje dat zelfs de boekjes van Nijntje in braille ‘vertaald’ zijn.

Boeken die al op mijn site staan zijn:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *