4 en 5 mei: herdenking 2WO en Bevrijdingsdag

Kinderboeken over oorlog

AnneFrankDeze maand, natuurlijk vanwege vier en vijf mei, aandacht voor kinderboeken over oorlog. Er zijn heel veel boeken over dit onderwerp voor kinderen vanaf 8 jaar. Ver hoef je niet te zoeken en iedereen kent wel een kinderboek over oorlog. Het bekendste is natuurlijk Het Achterhuis van Anne Frank.

Een paar andere boeken op mijn site zijn:

Je bent misschien benieuwd of er ook boeken over dit onderwerp zijn voor jongere kinderen. Ik ben ze nog niet tegen gekomen, maar ik weet ook niet of dit een onderwerp is dat past bij een jonge leeftijd. Kinderen tot een jaar of 6 a 7 zien de wereld nog niet zo breed als wij volwassenen. Op deze leeftijd (en jonger) bestaat de wereld nog uit de mensen die dicht bij hen staan, ouders, broertjes en zusjes, vriendjes op school.

Natuurlijk kun je het over de verschillen in de wereld hebben of over onderwerpen als ruzie en vechten, maar hou het bij dingen die de kinderen zich kunnen voorstellen. Ieder kind heeft wel eens ruzie gehad of gevochten met een broertje, zusje of vriendje. Als je wil praten over verschillen in de wereld, kijk dan naar de verschillen tussen bijvoorbeeld wonen, eten, gewoontes. Ook hier hou je het bij dingen die een kind kan herkennen en kan vergelijken met zijn eigen leven.

Oorlog is nog een te ver van je bed show. Gelukkig!

Vanaf 8 a 9 jaar beginnen kinderen meer naar de wereld om zich heen te kijken. Ze krijgen tegen deze tijd ook onderwerpen als aardrijkskunde en geschiedenis op school.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *