Hoe ik leerde lezen met De Fee en de Foem.

2015-04-02 20.40.22Het is al weer heel waren jaren geleden dat ik zelf leerde lezen. Ik ben nu 27 en het is dus ruim 20 jaar geleden dat ik naar groep 3 ging. Om eerlijk te zijn kan ik me er zelf niet zo heel veel van herinneren. Ik weet dat al snel bleek dat lezen bij mij niet zo makkelijk ging als bij mijn klasgenootjes. Dus ik moest in de klas meelezen met een casettebandje en kreeg boekjes uit de schoolbieb om thuis mee te oefenen. Mijn best bewaarde herinnering is aan ‘De Fee en de Foem’. Een simpel leesboekje waardoor ik, zo herinner ik het me nu, helemaal door betoverd was.
Aan de bovenbouwkant van de school, langs de lerarenkamer waar we als kind bijna nooit kwamen was een klein kamertje. Dit was de schoolbibliotheek. Ik zie het nog zo voor me.

Al jaren hoop ik dit boekje ergens nog tegen te komen om het nu, met mijn grote passie voor kinderboeken en alles wat daarbij komt kijken, nog eens te lezen. Uiteindelijk dus maar eens op de marktplaats gaan zoeken en ja hoor, daar kwam ik het boekje tegen. Voor een paar euro besteld en een week later lag het in mijn brievenbus.

Natuurlijk vertelde ik mijn ouders over mijn aankoop en hoe blij ik er mee was. Toen kwam het verhaal van mijn moeder en haar herinneringen aan hoe ik heb leren lezen, onder andere met behulp van dit boekje. Ze vertelde me dat ik het op het laatst bijna uit mijn hoofd kende, wat me het gevoel gaf dat ik echt las. Maar met andere boekjes viel dat nog best tegen! Pas jaren later ben ik toch met veel plezier gaan lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *