Laaggeletterheid: een groot maatschappelijk probleem
Kinderen in Nederland blijken ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde mogelijkheden op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière.
Laaggeletterden kunnen geschreven informatie onvoldoende gebruiken om goed te functioneren – thuis, op het werk en in de maatschappij.
Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland significant toegenomen van 12% naar 18%. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet je investeren in preventie. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in.
De oorzaken …
Eén van de oorzaken voor laaggeletterdheid is, dat de leesprestaties van Nederlandse basisscholieren onder het vereiste niveau liggen. Aan het eind van groep 3 heeft ongeveer één op de zeven leerlingen een onvoldoende technische leesvaardigheid. Aan het eind van groep 4 is deze leesvaardigheid nog steeds onvoldoende bij één op de drie leerlingen. Een kwart verlaat de basisschool met het leesvaardigheidsniveau van een groep 6-leerling.
… en de gevolgen
Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem. Want geletterdheid heeft een directe invloed op onderwijsniveau, werk, inkomen en gezondheid. Een hoge leesvaardigheid is van groot belang voor een groeiende economie, de nationale volksgezondheid en een bloeiend cultureel-maatschappelijk leven.
De VoorleesExpress
Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Ouders kunnen het best zo vroeg mogelijk met een positieve leesopvoeding beginnen.
De VoorleesExpress helpt bij het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Daarnaast helpen ze ouders op weg om na 20 bezoeken zelf verder te gaan.
Bewezen effectief
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deelnemen aan de VoorleesExpress beter presteren op verhaalbegrip. De kaftherkenning van kinderen verbetert ook na deelname aan het project. Ook is de taalomgeving in huis verrijkt: de intensiteit van voorlezen door ouder en kind wordt positief beïnvloed
Bron: De VoorleesExpress