Jaar van het Boek

Het Jaar van het Boek is het Jaar van Alles en Nog Meer. Want een boek voert je mee in zinnenroes en woordenstroom en geeft je duizenden verhalen.*

2016 is Jaar van het Boek. Natuurlijk: iedere dag, elk jaar, verdient het boek aandacht. En het is precies dat punt dat we in 2016 willen maken.
Ondanks dat mensen de afgelopen decennia anders zijn gaan lezen, blijft de behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning. Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving.
Daarom vieren we in 2016 de kracht van het boek. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst. Een heel jaar lang gaan we het mooie, het leuke, het belangrijke en het goede van boeken extra benadrukken, met bestaande en nieuwe activiteiten, verrassende wedstrijden en feestelijke evenementen.

Wat gaat er gebeuren?

Jaarlijks zijn er al vele campagnes om boeken en lezen onder de aandacht te brengen. Deze campagnes krijgen in 2016 Jaar van het Boek een extra feestelijk tintje.
Maar er gaat ook veel extra’s gebeuren. Zo zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse – een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. Van eind april tot en met eind september vindt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek plaats, met aansluitend een groots boekenfestival. Er komt een literair benefiet in de Stadsschouwburg Amsterdam, waarvan de opbrengsten bestemd zijn om kinderen van vluchtelingen in Nederland van geschikte boeken te voorzien. Er zal extra onderzoek verricht worden naar de perceptie van een boek, naar wat lezen met je doet. Auteurs openen een schrijversbos, er komt een speciale postzegel en voor het onderwijs worden nieuwe educatieve projecten ontwikkeld. Zo wordt het boek in heel Nederland gevierd, in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen.

Wie organiseren 2016 Jaar van het Boek?

Bijzondere Collecties, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven hebben de krachten gebundeld om 2016 Jaar van het Boek tot een succes te maken. Samen zijn zij de initiatiefnemers van 2016 Jaar van het Boek.