Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende week van 10 dagen in september en oktober (voorheen 8 dagen in oktober en november) ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag aan kinderboeken (sinds 2006 €10,-) het Kinderboekenweekgeschenk, een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) cadeau.

Op basisscholen wordt er meestal veel aandacht aan de kinderboekenweek besteed. Er is voor het basisonderwijs door de Stichting CPNB een lespakket samengesteld dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen en kunnen gebruiken bij de lessen. Ook zijn er diverse informatiegidsen over boeken gratis bij de boekwinkel verkrijgbaar zoals de Voorleesgids en de Kinderboekenmolen. Dit zijn gratis tijdschriften met een overzicht van boeken die worden verspreid onder basisscholen, boekhandels en bibliotheken. Aandacht wordt dan ook besteed aan de Zilveren Griffel en Gouden Griffel.

De bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen en organiseren vaak diverse activiteiten rond de kinderboekenweek, zoals een voordracht door een schrijver.

Aan de vooravond van de kinderboekenweek wordt een boekenbal, het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan ‘t IJ gehouden waarbij veel schrijvers aanwezig zijn.

Thema’s van afgelopen jaren

  • 2014: Feest! boeken over familie, vrienden en feest
  • 2013: Klaar voor de Start! boeken over sport en spel
  • 2012: Hallo Wereld! boeken met reisverhalen, ontdekkingstochten en verkenningen
  • 2011: Superhelden! boeken over superhelden
  • 2010: De Grote TekenTentoonstelling! beeldtaal in kinderboeken
  • 2009: Aan tafel! eten en snoepen in kinderboeken

Meer Kinderboekenweek