Thema: Eet Smakelijk

Het thema Eet Smakelijk richt zich op alles rondom eten (natuurlijk). Maar denk niet alleen aan de dingen die je kunt eten, maar ook waar je kunt eten (Thuis, een Restaurant), waar je eten koopt (de Markt, de Supermarkt) en waar je eten klaar maakt (de Keuken). Maar ook gaat het over wat je lekker (mmm!) of vies (bah!) vindt, en hoe eten er uit ziet.

Woordenschat:
appel – banaan – boter – doekje – ei – honger – kaas – koekje – lepel – melk – pan – plant – thee – water – worst – scheuren – schoonmaken – bah – hoog – laag – mmm
beker  – bloem – bord – boterham – buik – fruit – hapje – komkommer – kruimel – paprika – rommel – sap – schil – sinaasappel – soep – tomaat – vork – vormpje – wortel – zout – afruimen – afwassen – bijten – eten – groeien – inschenken – koken – mengen – opdrinken – proeven – raden – ruiken – zaaien – alsjeblieft – dankjewel – eet smakelijk – gezond – groen – lekker – lees – veel

0 tot 2 jaar

Mmm eten – Jef Boes

Wat eet jij het liefst? Wat vind jij lekker? Een banaan, een koekje, een appel, een stukje kaas of een tomaat? Zie je wat de kindjes aan het eten zijn?

Drie haasjes gaan eten – Pauline Oud

Van trotse mama haas moeten ze de tafel dekken, aan tafel zitten zonder speelgoed, slabbetje omdoen, zelf eten opscheppen en helpen met afruimen en mogen daarna pas weer spelen.

 

Mmm lekker! – Benoit Marchon

Het boek begint met de zin ‘Mmmm, dat is lekker!’. Vervolgens begint de peuter te eten en krijgen voorwerpen/personen die de peuter in zijn omgeving observeert een hapje: papa, mama, de goudvis, de regenworm in de bloempot en zelfs de megasterke superman. Uiteindelijk heeft de peuter zijn bordje leeggegeten

Dag Jules, Jules heeft honger – Annemie Berebrouckx

Jules heeft honger en wil veel eten. Hij neemt een boterham en smeert er vervolgens boter, kaas, ham, choco, jam en tot slot nog wat groentesla op. Natuurlijk smaakt dat niet lekker en drinkt hij snel een glas melk leeg.

Kom je eten – Amélie Graux

Een voelboekje voor de allerkleinsten. De herkenbare afbeeldingen zijn levensecht, door de realistische materialen waarvan ze gemaakt zijn; zo is het babyhapje echt plakkerig.
Enkele woorden: kinderstoel, slabbetje, vork, lepel, bord

Kleine Billy-Bob eet alles op – Pauline Oud

Knor, knor! Wat hoor ik daar?
Het buikje van kleine Billy-Bob doet zo raar.
Mmm, lekker eten. Hap, hap hap!
Kleine Billy-Bob eet zelf zijn bordje pap.
Wat eet jij vandaag?
En wat lust jij heel erg graag?
KLIK OP DE AFBEELDING VOOR MEER INFO.

2 tot 4 jaar

Anna eet graag fruit – Kathleen Amant
Anna gaat met mama naar de markt om fruit te kopen. Anna is dol op fruit en fruitdrankjes. Ze kopen appels, sinaasappels, bananen, aardbeien. Als Anna en mama thuiskomen, maken ze een heerlijke smoothie.

Rikki en de tuin van Opa – Guido van Genechten
Rikki gaat met mama en papa op bezoek bij oma en opa. Als ze daar aankomen, loopt Rikki meteen door naar zijn favoriete plekje: de groentetuin. Wat is het er mooi! Vandaag leert opa hem weer van alles. Eerst spitten ze samen een stukje grond om, dan mag Rikki spinazie zaaien en komt hij te weten waar de zaadjes vandaan komen.

Bobbi doet boodschappen – Ingeborg Bijlsma
Bobbie helpt zijn vader met de boodschappen. Pappa Beer gaat straks pannenkoeken bakken en Bobbi mag alle benodigde boodschappen pakken en in het karretje doen. Maar als hij eieren wil pakken, gaat het fout. Gelukkig wordt papa niet boos en gaan ze uiteindelijk heerlijk pannenkoeken eten.

De Kok – Liesbet Slegers
Een kok maakt eten klaar voor de mensen die naar zijn restaurant komen. Dat doet hij niet alleen, maar met een team van hulpkoks. Een kok moet hard en snel werken om lekkere en gezonde gerechten op de borden te kunnen toveren. Hij moet ook goed kunnen proeven, veel over eten weten en nieuwe gerechten kunnen bedenken. Heerlijk toch, als je zo lekker kunt koken!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *