Knutselen met een boek: Stripverhaal maken

Ik lees heel veel voor op mijn werk als pedagogisch medewerker. Ik vind voorlezen belangrijk en wil het effect van voorlezen op onder andere de woordenschat breder trekken dan alleen het voorlees momentje. Daarom probeer ik vaak activiteiten bij een voorleesboek te bedenken.

Sommige boeken lenen zich heel goed voor het maken van een soort stripverhaal van het boek. Benieuwd hoe ik dat doe? Lees dan verder.

Als voorbeeld gebruik ik hier het boek Plons! van Martin Waddell

Om een stripverhaal van een prentenboek te maken moet je eerst een paar dingen doen:

 1. Lees het boek een paar keer door en probeer vervolgens in 4 a 6 fragmenten het boek samen te vatten. Dit kan natuurlijk ook in meer of minder fragmenten, maar ik denk dat 4 tot 6 een goed werkbaar aantal is. Je wil de strip bijvoorbeeld later op hangen en met dit aantal valt het duidelijk op aan de muur, maar neemt het ook weer niet TE veel ruimte in beslag. Maar iedereen mag natuurlijk zijn eigen idee hier over hebben.
  VOORBEELD: fragment 1: Floortje het varken heeft het heel erg warm. – fragment 2: Floortje kan de verleiding niet meer weerstaan en plonst in de vijver voor wat verkoeling. – fragment 3: Alle dieren zijn geschokt door het varken in de vijver, maar zijn nog meer verrast als ook Boer ook in de vijver springt. – fragment 4: Alle dieren volgen het voorbeeld en zoeken verkoeling in de vijver.
 2. Als je de fragmenten bedacht heb, schrijf je deze kort uit. Probeer per fragment niet te veel tekst te gebruiken, maar wel genoeg zodat het oorspronkelijke verhaal nog goed herkenbaar is. Probeer ook specifieke aspecten uit het boek hier in mee te nemen. Bijvoorbeeld: Worden er specifieke woorden gebruikt die een belangrijke rol hebben in het boek. Of vinden er herhalingen in die belangrijk zijn voor het verhaal, gebruik deze dan ook steeds opnieuw.
  VOORBEELD: Ik heb bij het verhaal van Plons alle woorden die van de bladzijde af spetteren zodra Floortje in de vijver springt duidelijk terug laten komen: PLONS, SPETTER, SPATTER, KLEDDER, KLATS, SPAT!
 3. Nu je de tekst voor je strip bedacht hebt, ga je er de tekeningen bij tekenen. (Kun je zelf niet zo goed tekenen, geen probleem. Zoek iemand die het beter kan of bedenk je dat kinderen al heel snel tevreden zijn en probeer het gewoon toch zelf.
  Maak de tekeningen niet te gedetailleerd, dat is niet nodig want je wil ze straks met de kinderen gaan beschilderen (of iets anders). Kies bijvoorbeeld twee grote figuren (dieren, personages, of belangrijke onderwerpen) en leg daar de nadruk op.
  Voor de achtergrond gebruik je ook zo weinig mogelijk details. Hier verderop meer over.
 4. Na het tekenen van je strip zorg je er voor dat alle verschillende elementen die je nu geknutseld/geschilderd wil hebben voor de stip los van elkaar zijn. Kinderen kunnen nu aan de slag.
  TIP: zijn de tekeningen wat kleiner, knip ze dan niet van te voren uit. Dit maakt het makkelijker om ze in de kleuren of te beschilderen. Kinderen kunnen lekker buiten de lijntjes krassen of kliederen. Als je de tekeningen daarna uitknipt ziet het er toch netjes uit.
 5. Als alle elementen zijn gemaakt is het tijd om de strip echt samen te gaan voegen. Je begint met de achtergrond. Dit kan een groot vel zijn per fragment. In het boek “Plons” dat ik hier steeds gebruikt hebt in de voorbeelden, springt het varken plotseling in de vijver, en alles spettert alle kanten op. Ik wilde dit niet gedetailleerd schilderen. Ik heb kinderen daarom met voornamelijk blauwe verf op een licht blauw vel laten schilderen. Vervolgens heb ik het blad zo in stukken gescheurd dat ik alle gescheurde stukjes als ‘spetters’ op kon plakken. Hier na hoefde ik alleen nog maar het varkentje en de eender tussen de ‘spetters’ op te plakken.
 6. Als alles is samengesteld en opgeplakt en de tekst is opgeschreven hoef je alleen nog maar een plekje te zoeken waar je het kunt ophangen. Zoek een plekje waar de kinderen het goed kunnen zijn. Ik heb in de tijd dit verhaaltje boven de kapstok in de gang opgehangen. Bij het wegbrengen en ophalen van de kinderen wilden de kinderen het verhaaltje vaak graag even aan papa of mama vertellen.

Op deze manier kun je bij veel verschillende prentenboeken je eigen stripverhaal knutselen met de kinderen. Laat je fantasie een beetje de vrije loop en maak iets moois samen met de kinderen!

Heel veel knutselplezier!
Ik hoor of zie graag welke prentenboeken jullie omgeknutseld hebben tot een stripverhaal!