Thema: Ik en mijn Familie

Het thema ‘Ik en mijn Familie’ gaat over familie, maar ook de thuis omgeving van het gezin en alles wat daar bij hoort. De liefde die je van je familie krijgt en de dingen die je thuis samen doet. Het gaat dus niet alleen over welke familieleden er zijn, maar ook dat familie er voor elkaar is en je lief bent voor elkaar.

Woordenschat:

Bad – eend – foto – hond – liedje – mama – oma – opa – papa – poes – trein – kijken – pakken – rijden – zingen – hier – ik/mij – mooi – wat
Baby – broer – dier – familie – huis – kind – konijn – moeder – muur – popje – vader – stoel – zus – brengen – eten – huilen – inpakken – komen – lopen – ophangen – slapen – spelen – uitstappen – vergeten – wassen – allemaal – bij – daar – goedemorgen/goedemiddag – jij / je – mijn – mast – op bedoek – tot ziens – veel – oom – tante – neefje – nichtje – logeren – gasten

0 – 2 jaar

Lekker slapen – Amélie Graux
Een voelboekje voor de allerkleinsten met herkenbare afbeeldingen rond om het naar bed gaan en slapen.
Enkele woorden: het flesje – de speen – de knuffel – de luier

Opa en Oma pluis – Dick Bruna
Nijntjes bezoek aan haar opa en oma laat zien hoe leuk het is om bij oudere mensen op visite te gaan.

Kaatje en mama’s buik – Liesbet Slegers
Kaatje is blij omdat ze thuis een baby krijgen. Ze weet dat de baby in mama’s buik groeit en dat ze lang moeten wachten. Mama kan haar op een gegeven moment niet meer tillen en papa speelt met haar. Op een dag pakt hij haar koffer en brengt haar naar oma. Later mag Kaatje terug naar mama, die inmiddels een kindje heeft gekregen: haar broertje Bas.

We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts
Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden moet hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

2 – 4 jaar

Nog even achter mijn oortjes kriebelen – Jörg Mühle
Klein Konijn is bijna klaar om naar bed te gaan. Zijn tandjes zijn gepoetst en zijn pyjamaatje ligt al klaar. Maar voor Klein Konijn kan gaan slapen, moet de lezer hem eerst even helpen.
Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en natuurlijk een nachtzoen geven.

Bij Opa en Oma – Guido van Genechten
Vandaag mag Jan gaan logeren bij oma en opa. Dat is ontzettend leuk! Opa kan best wat hulp gebruiken in de tuin en oma bakt een lekkere kersentaart. Een warme ode aan alle lieve oma’s en opa’s.

Boer Boris gaat naar Oma – Ted van Lieshout
Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? Ze gaan naar hun oma want zij kan lekkere appeltaart en perensap maken. En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag.

Anna en haar lieve familie – Kathleen Amant
Vandaag is het feest. Anna’s familie komt op bezoek. Mama bakt een lekkere taart en papa dekt de tafel. Anna mag de gasten ontvangen: haar nichtjes Lotte en Lisa, haar neefjes Bas en Basiel en oom Koen….O, en tante Kiki heeft zelfs cadeautjes meegebracht.

Kas krijgt een zusje – Pauline Oud
Kas krijgt een zusje en dat is wel even wennen. Eerst was alles van hem en kon hij overal mee spelen. Het flesje, het wiegje, het bloesje, het badje en het zitje van zijn zusje zijn ideaal speelgoed voor Kas en zijn knuffel. Nu zijn zusje er is, moet Kas zijn speelgoed plots delen. Als zijn zusje ook de hele schoot van mama inneemt, heeft Kas er genoeg van. Na een tijdje ziet hij dat hij zijn zusje aan het lachen kan maken en dat er op mama‘s schoot genoeg plaats is voor drie: zusje, Kas en Flap.