Thema: Regen

Het thema ‘Regen’ gaat over allerlei dingen die met het weer te maken hebben, maar vooral het weer in de herfst. Het gaat over hoe de regen en ander weer voelt, hoe het klinkt, hoe het er uit ziet en natuurlijk wat we aantrekken als het buiten regent.

Woordenschat:

Bal – Papier – Paraplu – Pop – Regen – Regenjas – (Regen)laarzen – Zand – bellenblazen – horen – lopen – oprapen – regenen – spelen – tikken – vastpakken – buiten – donker – klaar – nat – weg
Douche – Geluid – Gieter – Kapstok – Kast – Lawaai – Lucht – Raam – regendruppel – plas – water – weer – wind – wolk – zon – binnen blijven – gieten – graven – huppelen – inschenken – rollen – schuilen – springen – stampen – vallen – waaien – blauw – droog – geel – had (geluid) – mooi weer – omhoog – omlaag – plastic – vandaag – warm

0 – 2 jaar

Spet, spat eendje – Lucy Cousins

Het regent maar dat vindt Eendje helemaal niet erg. Er zijn zoveel leuke vriendjes om mee te spelen. Springen met Kikker, bewegen met worm, kwak-kwak! De regen kietelt zo grappig! Dan is het tijd voor verstoppertje met Muis en ineens… is het droog. Maar daar is papa die laat zien dat je ook in de zonneschijn fijn kunt spelen!
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Anna en de Herfst – Kathleen Amant

Het is herfst! Anna heeft haar laarsjes en regenjasje aan en helpt papa in de tuin. Daarna gaan ze samen op ontdekkingstocht in het bos. Maar dan begint het hard te waaien

Bo en Babs in de regen – Marijke ten Cate

Muisje Babs en hondje Bo vervelen zich binnen als het regent. Gewapend met paraplu en laarzen stappen ze de regen in, maar worden al snel kletsnat gespat door varkentje Big die door de modder rijdt met z’n kar. Gelukkig brengt Big hen thuis waarna ze verder spelen in het warme bad.

Hoi, Het regent! – Mary Murphy 

Een prentenboek over de poes Streepje, die hard wegrent voor een regenwolk, omdat ze niet van regen houdt. Wanneer het uiteindelijk toch begint te regenen, merkt ze dat het water haar verkoeling brengt, nu ze het zo warm heeft gekregen van het rennen. Een verhaal, waarbij de prenten en de teksten elkaar prima aanvullen. De teksten zijn heel beperkt gehouden en vertellen precies genoeg.

 

2 – 4 jaar

Het weer – Suzan Boshouwers

We leven in een wonderlijke wereld. Soms is het zonnig en warm, dan weer is er regen en wind, of koude en sneeuw. En al dat weer hebben we nodig om te leven op de aarde. We zouden niet zonder kunnen. De belangrijkste elementen die het weer maken, zijn de zon, het water en de wind. En dit alles wordt haarfijn uitgelegd in dit boek.

Kikker is een Held – Max Velthuijs

Wanneer het begint te regenen is Kikker erg blij. Hij houdt wel van regen. Maar na een paar dagen wil de regen maar niet ophouden en Kikker begint zich een beetje zorgen te maken. Wanneer het zelfs zoveel regent dat zijn huisje vol begint te stromen met water, gaat hij maar eens bij zijn vrienden kijken hoe het daar is. Met z’n alle vluchten ze naar het huis van Haas. Daar zitten ze hoog en droog.
De vrienden hebben het erg gezellig samen en wachten dagen lang tot de regen op houdt. Maar voor ze weer terug kunnen naar hun eigen huisje, is het eten op. Kikken besluit om hulp te gaan halen, ondanks de gevaarlijke stromingen in het koude water. Hij is tenslotte de beste zwemmer.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Regen – Sam Usher

Het regent. Maar dat maakt niet uit, want spelen in de regen kan heerlijk zijn. Hij bedenkt wat je allemaal in de regen kunt doen: regendruppels vangen, springen in de plassen en fantasievolle avonturen beleven zoals op reis gaan met zeemonsters. Vol ongeduld wacht hij tot zijn opa ook naar buiten gaat, maar opa is een brief aan het schrijven. Als de brief klaar is, lopen ze naar de brievenbus. Als de regen dan weer losbarst, beleven ze een heerlijk avontuur in een fantasiewereld.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Stien en de regenparels – Geke uit den Bosch

Stien is buiten aan het tekenen met stoepkrijt. Dan begint het te regenen en de druppels spoelen haar tekening weg. Stien moet dan van mama naar binnen komen. Stomme regen!
Binnen verzint Stien wat ze kan gaan doen. Ze pakt een stapel glaasjes en rent heen en weer. Zo vangt ze alle regendruppels op. Maar wat is Stien toch van plan met al de druppeltjes.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Zon of regen we kunnen er tegen – Wilfried Gebhart

‘Tjonge, wat een weer,’ moppert oma Lies.’Goed weer voor de plantjes,’ zegt opa Frans vrolijk. ‘Nu hoeven we geen water te geven. ”Opa, wat is dat? Weer?’ vraagt Maartje. ‘Kijk, dat zit zo,’ zegt opa Frans. En hij begint te vertellen. Over zon en regen, wind en regenbogen en nog veel meer.

Het Regent – M. Christina Butler

Egeltje wordt blij wakker, want het regent. Nou kan hij eindelijk zijn mooie nieuwe regenjas, muts en laarzen aantrekken en zijn prachtige, glinsterende paraplu uitproberen. Maar het gaat steeds harder regenen en steeds harder waaien. Egeltjes regenachtige dag verandert in een spannend avontuur!