Thema: Kleding

Iedere ochtend speelt zich in elk gezin het zelfde ritueel af: wakker worden, pyjama uit, wassen, kleren kiezen en aankleden. En iedere avond gebeurt het omgekeerde: uitkleden, kleren in de wasmand of terug in de kast, wassen en tandenpoetsen, pyjama aan en dan weer lekker slapen.
Ook overdag zijn er vaak momenten waarop kinderen verschoond of omgekleed worden en als ze naar buiten gaan moeten ze een jas aandoen en schoenen aantrekken.
In het thema wordt uitgebreid gekeken naar alle soorten kleding, waar ze voor dienen, hoe je ze aantrekt, hoe ze voelen of waar ze vandaan komen.

Basisbegrippen:
de stop – het kleed – voelen – lekker – de kleren – de romper – het hemd – de broek – de trui – de sok – de schoen – de mouw – de jas  de muts – de pyjama – de knoop – aankleden – aantrekken – de hand – de arm – de voet – de knie – het been – de buik – de billen – het hoofd

Uit het projectboek:

Aankleden met Fien en Milo – Pauline Oud 
Fien en Milo willen samen buiten spleen. Milo is klaar om naar buiten te gaan. Hij heeft al zijn kleren aan. Maar Fien niet, ze is nog helemaal bloot. Fien moet een onderbroekje, een hemdje en sokken aantrekken, En daarover een jurk, schoenen en een jas. Fien heeft heel veel mooie kleren. Maar wat is het toch moeilijk om te kiezen…
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

De rommelige reus – Julia Donaldson
Rinus draagt altijd hetzelfde oude kloffie en wordt dan ook met recht de rommeligste reus van de stad genoemd. Maar op een dag heeft hij er genoeg van, en hij steekt zichzelf helemaal in het nieuw: een keurig overhemd, een keurige broek, een keurige riem, een keurige das, twee keurige sokken met ruitjes opzij, en een paar keurig gepoetste schoenen. Rinus is nu de keurigste reus van de stad. Zijn oude kleren laat hij in de winkel achter. Maar onderweg naar huis komt Rinus allerlei hulpbehoevende dieren tegen, en voor hij er erg in heeft, heeft hij al zijn nieuwe kleren weggegeven. Rinus is niet langer keurig, maar koud! Gelukkig vindt hij zijn oude kleren terug in een vuilniszak en dolgelukkig danst hij naar huis. Bij thuiskomst staat Rinus een verrassing te wachten.

De winkel van Betje Big – Dick Bruna: 
Betje big heeft een winkel vol met jurken klein en groot. Betje maakt alles zelf; de mooiste jurken, maar ook sjaals. Er komen leuke klanten zoals de zusjes schaap, dollie en dons. En ida ezel koopt een warme muts voor over haar hele lange oren. Betje big heeft een leuke winkel die je graag zelf eens zou willen bezoeken.

 

De kleertje van Kaatje – Liesbet Slegers:
Hallo, ik ben Kaatje. Ik kan me helemaal alleen aankleden en heb verschillende kleertjes.
Kaatje laat zien dat meisjes verschillende kleren dragen bij verschillende gelegenheden.

Andere prentenboeken:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *