Dingen die je niet op school leert – Proefjes

Terug naar: Dingen die je niet op school leert.

Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op proefjes.

Proefjes kunnen allerlei spannende dingen zijn waar je nieuwsgierigheid van gaat stuiteren 😉
Proefjes zijn vaak natuurkundige en scheikundige proefjes die je makkelijk thuis kunt doen. Iedereen heeft op school vast wel een proefjes gedaan, maar heb je het ook thuis gedaan? en heb je ook al nieuwe proefjes geleerd?

Voor deze week heb ik zeven boeken uitgezocht vol met proefjes in allerlei soorten en maten. Dingen om te maken, dingen om te proberen en dingen om je over te verwonderen.

Proefjesboek – Arno Verweij
Met het Proefjesboek maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers – zonder gevaar voor eigen leven!
Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg.

Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers
Stel je veel vragen? Is waarom je favoriete woord? Vind je het leuk om te zoeken naar antwoorden of om proefjes te doen? Dan ben je een wetenschapper, net als Ada Dapper. Doe mee met Ada Dapper en word een topwetenschapper.

Het vette vieze proefjesboek – Kris Hirschmann
In dit boek vind je allemaal vette, vieze proefjes. Maak twee soorten slijm, verwijder een eierschaal zonder het ei te breken, laat een stuk zeep tot enorme grootte groeien en maak een vulkaan van een citroen!
.

Mijn kleine handboek; Experimenten – Philippe Auzou
Experimenten uitvoeren en tegelijkertijd plezier hebben! Een vlieger of een microscoop bouwen, je eigen horloge of thermometer creëren: het zijn eenvoudige en gevarieerde proeven die stap voor stap worden uitgelegd om de wereld om je heen beter te leren begrijpen. Wetenschappers in de dop zullen er volop van genieten!
.

NEMO Science Museum
Inmiddels zijn gelukkig de musea weer open, maar dat was lang niet zo vanwege corona. Daardoor hebben veel musea op hun site informatie en activiteiten gezet die je thuis kunt doen. ook het Science Museum NEMO deed dit.
Ook nu zijn deze dingen natuurlijk nog leuk. Dus neem een kijkje en lees over alle leuke ontdekkingen die je thuis en in de wereld om je heen kunt doen, zonder naar het NEMO museum te gaan.

Marie Curie – Maria Isabel Sánchez Vegara
Heb je wel eens van Marie Curie gehoord? Zij was een beroemde vrouwelijke wetenschapper. Ze deed allerlei proefjes.
Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *