Dingen die je niet op school leert – Survivallen in de natuur

Terug naar: Dingen die je niet op school leert.

Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op survivallen in de natuur.

Ben je in de zomer ook zo blij met de schaduw die de bomen je brengt of voor de mooie kleuren van de bloemen? Ik wel, maar de natuur is meer dan dat. Deze week leren we van alles over de natuur, allerlei dingen om te survivallen in de natuur.

Een survival (letterlijk vertaald: overleven)is een tocht of training waarbij de deelnemers midden in de natuur proberen te overleven met zo min mogelijk middelen. Vaak worden er hierbij lange wandelingen gemaakt, kampvuren gestookt, wordt er met kano’s of vlotten gevaren, gevist, enzovoort. Survivals vinden vooral plaats in gebergtes en heuvellanden als de Ardennen, Alpen en Scandinavië. Er zijn verschillende organisaties die survivaltochten organiseren, waarvan sommigen ook voor kinderen.
Bron: Wikipedia

Survivallen hoef je natuurlijk niet perse in de Ardennen, Alpen of Scandinavië te doen en ook niet voor langere tijd. Je kunt ook gewoon één dagje gaan survivallen in het bos, of een middag allerlei survivalvaardigheden oefenen.

Voor deze week heb ik zeven boeken uitgezocht die je helpen bij allerlei survival dingen. Denk aan het leren maken van een kampvuurtje, het bouwen van een tent, allerlei dingen over de natuur en de insecten, vogels en andere dieren in de natuur.

Het grote natuur survivalboek voor kinderen – Chris Oxlade
Met dit boek duiken we meteen recht in ons survival avontuur. Ja het is een dik boek, maar laat je daar dit keer niet door afschrikken want je hoeft niet het hele boek te lezen. Elk hoofdstuk gaat over een ander onderdeel van het survivallen. Je kunt precies kiezen welke hoofdstukken je als eerste wilt leven of welke je zelfs wilt overslaan. Desnoods begin je helemaal achterin het boek.
Je leert in dit boek; een schuilplaats bouwen, een vuurtje maken zonder lucifers, wonden verzorgen, water en voedsel vinden, het weer voorspellen, een kompas gebruiken… en nog veel meer! Waar wacht je nog op? Pak je survivalkit en trek de vrije natuur in!

De Leukste Natuurgids – Son Tyberg
Als je gaat survivallen moet je ook een heleboel over de natuur weten. Want mooi of slecht weer, warm of koud… in de natuur valt altijd wel wat te beleven. Neem deze handige gids mee op je wandeling of ontdekkingstocht en je komt een heleboel te weten over de wereld van de planten en de dieren. Maar je hoeft niet altijd ver te gaan: in dit boek vind je daarom ook een aantal leuke ideeën om de natuur in je eigen tuin te ontdekken.

Huttenbouwen – Gerard Janssen
Een eigen hut hebben is heerlijk. Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin, of zelf voor tijdens je survivaltocht. Een zelfgemaakt huis waar jij – en niemand anders – de baas bent.
In dit boek vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Laat het avontuur beginnen! M.m.v. Scouting Nederland

De leukste insectengids voor kids – Antoine Brin
Vind jij al die kleine kriebeldiertjes ook zo boeiend? Deze handige gids bevat alle informatie die je nodig hebt om de insecten die je pad kruisen te herkennen. Als je ze in een insectenkijker doet, kun je ze dankzij het vergrootglas van heel dichtbij bestuderen en daarna weer vrijlaten in de natuur! Heb je aan de hand van de identificatievragen ontdekt om welk insect het gaat? Dan lees je in dit boek ook nog hoe de diertjes leven, wat ze graag eten, waar en wanneer je ze kunt vinden, en nog veel meer.

Outdoor Kids – Sterrenkijken
Als je aan natuur en survivallen denkt, denk je misschien niet meteen aan sterrenkijken, maar de sterren vormen een soort kaart. Zo hebben zeevaarders de sterren eeuwen lang gebruikt om hun weg op zee te vinden.
Hoe wordt een ster geboren? Hoe gaat een ster dood? Hoe lang blijft onze zon nog stralen? In dit boek leer je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel.

De site van NATURALIS vol natuur ideeën.
Wil je nog meer te weten komen over survivallen en de natuur? Check van de site van het museum Naturalis. Via deze link kom “Natuur ontdekken gaat altijd door“. Hier vind je allerlei leuke dingen voor thuis. Scroll door naar beneden tot je bij het kopje “In en om het huis” komt. Hier vind je een lijst met links naar activiteiten voor thuis. Zo zijn er onder andere enkele ontdekbladen die je kunt gebruiken als je buiten op ontdekking gaat. Er zijn ontdekbladen over vogels, planten, insecten, paddenstoelen en stenen.

Oer, Natuurmonumenten.
Ben je helemaal enthousiast geworden van de natuur deze week? Dan is Oer, van Natuurmonumenten misschien is voor jou. Oer is speciaal voor kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *