0 tot 3 maanden

Auteur: Marije Walbeek

Je hoort steeds vaker dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Voorlezen vanaf de eerst maaanden is dan ook goed voor de taalontwikkeling en geeft kinderen een voorsprong op kinderen die niet zijn voorgelezen.
Maar hoe zit dit allemaal, hoe werkt de taalontwikkeling van kinderen en wat zetten de mensen er over die er echt wat van af weten. In een reeks blogs ga ik je vertellen over de taalontwikkeling in de eerste vier levensjaren van een kind, welke fases een kind doorgaat en hoe je goed kunt aansluiten met voorlezen en taalstimulering. 

In deze blog begin ik bij de taalontwikkeling van babies van nul tot twee maanden. Misschien vraag je je af waarom ik bij deze jonge leeftijd begin_ICT0756-01. New-born baby’s praten nog lang niet en het zal ook nog heel lang duren voor ze praten. Het enige wat ze doen is eten, huilen en slapen.
Maar op deze jonge leeftijd begint de taalontwikkeling al. Een baby komt voor het eerst in aanraking met taal doordat hij je stem hoort. Als snel zal een baby de stem van zijn ouders herkennen en onderscheiden van vreemde stemmen of van personen die minder vaak aanwezig zijn. Een baby herkent intonatie en reagert hier op. Het horen van je stem zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij stopt met huilen, of hij geeft een blijk van herkenning doordat hij je bijvoorbeeld aan kijken. Misschien dat hij zelfs al een eerste vorm van een glimlach laat zien wanneer hij je stem hoort.

Vanaf ongeveer twee maanden, maar dit is natuurlijk niet voor elke baby het zelfde, gaat een baby de eerste geluidjes produceren. Kirren wordt dit wel eens genoemd. Ze gaan betekenisloze geluidjes maken die laten merken dat een kindje iets leuk of prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan het smakken bij het drinken of de geluidjes die hij maakt wanneer je tegen hem praat.
Behalve deze geluidjes gaan ze langzaam aan ook de bewegingen van je mond na doen wanneer je praat. Hier een leuk filmpje waarin al deze dingen nog eens langskomen: http://www.youtube.com/watch?v=WkXX5sVnETo

taalontwikkeling 0-3 maanden

Voorlezen

In deze eerste maanden waarin communicatie zo basaal is als reageren op het huilen van je kindje, herkennen wat hij bedoelt en het merken dat je kindje reageert op jou stem, lees je nog niet voor om het voorlezen van een veerhaaltje. Op deze leeftijd begrijpen ze nog niet wat er gezegt wordt, maar het klinkt vertrouwt. De stoffen- en knisperboekjes zijn leuk om vast te houden en liedjes zingen en voorlezen zorgen voor gezelligheid, aandacht en een knus momentje bij jou op schoot.
Het praten tegen je kindje is belangrijk voor de taalontwikkeling, dit kan gewoon een kletspraatje zijn waarbij je iets vertelt, maar met boekjes waar plaatjes in staan kan je kindje ook kijken terwijl je liedjes zingt om een verhaaltje voorlees. En wanneer je al een ouder kindje hebt is het leuk om je kinderen samen voor te lezen. Het verhaaltje is dan mee voor je peuter of kleuter en samen heb je een gezellig knus momentje op de bank.

Lees verder: