6 tot 12 maanden

Auteur: Marije Walbeek

Na mijn vorige twee artikelen over de taalontwikkeling en voorlezen bij baby’s volgt hier mijn derde artikel. Ik kijk met jullie naar de volgende zes maanden van de taalvorming bij baby’s.

baby-looking-at-the-book6 tot 12 maanden

In de afgelopen drie maanden is je kindje steeds meer gaan experimenteren met geluiden maken en het volume van zijn stem. Hier gaat je kindje uitgebreid mee verder. Langzaamaan gaat je kindje ook klinkers en medeklinkers aan elkaar koppelen en nieuwe geluiden maken zoals ‘mememe’ en ‘dadada’. Je zult steeds meer variatie horen in de geluidjes. Het nadoen van elkaars geluiden kan zich dus langzaam uitbreiden. Wat je waarschijnlijk niet merkt is dat het brabbelen zich steeds meer op de klanken uit de moederstaal gaat toespitsen. Voor ons zijn deze klanken zo vertrouwd dat het niet zal opvallen. Toch leuk om je te realiseren dat je kindje zich jou taal dus al zo jong eigen gaat maken. Je zou je bijna af vragen of baby’s uit verschillende landen elkaar nu nog zouden begrijpen 😉

Behalve dat het produceren van geluid (en taal) zich uitbreidt, is de woordenschat en het woordbegrip zich ook al flink aan het uitbreiden. Je kindje gaat steeds meer woorden begrijpen. Bijvoorbeeld ‘dag’ of ‘op’. Hoe meer je tegen en met je kindje praat, hoe harder de woordenschat en het begrip groeit. Dit betekent echter niet dat je kindje ook eerder zal beginnen met praten.

taalontwikkeling 6-12 maanden

Boekjes en voorlezen

Qua boekjes en voorlezen verandert er nog niet zo heel veel vergeleken met wat je doet op de leeftijd tussen 3 en 6 maanden. Simpele boekjes met één plaatje per bladzijde zijn nog erg geschikt. Boekjes zijn nog steeds ook erg leuk als speelgoed: Stoffenboekjes, kartonnenboekjes, etc. Stevig dus en geschikt voor kleine handjes. (en bestand tegen nattigheid ??)

Hier een aantal handvatten voor het voorlezen per maand. Dit komt natuurlijk niet precies per maand, het blijft een globaal beeld want elk kind ‘groeit’ nu eenmaal in zijn eigen tempo.

Va. Ongeveer 6 a 7 maanden:angel-babymorgan-morgan-5064453-h

  • Voorlezen is vooral kijken naar je kindje. Waar reageert hij op, welk plaatje trekt hem aan of welke gebaar of beweging vindt hij leuk. Het voorleesboekje is dus vooral een middel om communicatie te bevorderen tussen jou en je kindje. Herhaal vervolgens wat je kindje leuk vindt.
  • Bij het vertellen wat je in het boekje ziet, kun je ook wijzen naar de plaatjes. Je kindje zal het wijzen volgen.

Va. Ongeveer 7 a 8 maanden:

  • Vooral boekjes van dieren en mensen zijn een goede keuze. Hier is makkelijk over te vertellen. Herhaling is ook belangrijk. Je kindje gaat dan steeds meer herkennen.

Va. Ongeveer 9 tot 12 maanden:

  • Je kunt steeds langer gaan voorlezen, blijf hierbij letten of wat je kindje wil en leuk vindt. Je kindje gaat steeds meer naar de plaatjes in het boekje kijken en blijft langer geconcentreerd.
  • Je kindje gaat vanaf deze leeftijd ook zelf naar de plaatjes wijzen waar je over vertelt. Hierdoor merk je dat de woordenschat en het begrip groeit.
  • Het maken van gebaren bij het voorlezen is een goede stimulans. Je kindje gaat ze na doen en dit maakt het voorlezen extra leuk en aantrekkelijk.

Begin van het voorlezen ook nu al een ritueel te maken dat bij een specifiek moment op de dag hoort. Op deze manier wordt het voorlezen snel vertrouwd en bekend.

Lees meer: