3 tot 6 maanden

Auteur: Marije Walbeek

Vorige keer heb ik de eerste drie maanden van de taalontwikkeling van babies besproken. In deze blog kijken we naar de volgende paar maanden in de taalontwikkeling.

claire_baby_tedsblog_61123_hMaakt je kindje in de eerste 2 a 3 maanden alleen nog maar kleine rrr of ggg geluidjes, vanaf gemiddeld 3 a 4 maanden breid het geluidjes zich steeds meer uit. Dit wordt ook wel eens tateren genoemt wat langzaam weer in brabbelen over gaat.
Je kindje gaat zijn mond, lippen en tong gebruiken om geluidjes te maken en probeert van alles uit. Hij maakt alle mogelijke klanken, zelfs klanken die niet in de moedertaal voorkomen.
Een erg leuk spelletjes om met je kindje te spelen is het nadoen van elkaars geluidjes. Je kindje vindt het erg leuk als je hem na doet, maar hij zal ook de geluiden die jij maakt na proberen te doen. De beurtwisseling is hierbij ook een goede oefening.
Behalve dat er verschillende klanken en geluiden worden uitgeprobeerd en ontdekt gaat je kindje ook met volume spelen van fluisteren tot roepen.
Hier weer een leuk filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=dONSkF6Xbb4

taalontwikkeling 3-6 maanden

Wat in deze periode vooral erg leuk is, is dat lachen ook geluid krijgt. In de eerste paar maanden was lachen enkel een mond beweging en non-verbalen uiting, maar rond de 4de a 5e maand gaat een baby kraaien.

Boekjes en voorlezen

babyboekjesBoekjes worden op deze leeftijd nog vooral gezien als speelgoed. Je kunt er mee wapperen, mee spelen en hier zijn de boekjes vaak ook speciaal op gemaakt. Bijvoorbeeld: stoffenboekjes om makkelijk vast te houden, plastigboekjes om lekker in te bijten of in bad mee te spelen, houten boekjes of boekjes van dik karton zodat ze niet makkelijk kapot kunnen.
Voorlezen op deze leeftijd gaat nog steeds niet om het verhaaltje, daarom zijn de meeste boekjes voor deze leeftijd zonder tekst en met meestal maar 1 plaatje per bladzijde, bijvoorbeeld met dieren. Dieren plaatjes zijn erg leuk want je kunt er geluiden bij maken en geluiden maken vinden baby’s erg leuk. Maar ook de andere boekjes zijn natuurlijk leuk. Door heb benoemen van voorwerken leren kinderen de namen van voorwerpen kennen ook al kan hij nog niet praten.

Tegenwoordig is er een breed assortiment aan babyboekjes. Je hebt een enorme keuze aan vormen, kleuren, materiaal en nog veel meer. Boekjes met kinderliedjes en mooie kleurige plaatjes, maar ook de zogenaamde knisperboekjes. Deze zijn leuk omdat de boekjes een geluidje maken als je ze vast houdt.

Lees verder: