Thema: Dit ben ik

Het thema ‘Dit ben ik’ richt zich voornamelijk op het leren kennen van het lichaam. Alle verschillende lichaamsdelen komen langs en kinderen leren naar zich zelf te kijken op foto’s en in de spiegel. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan de lichamelijke verzorging, of te wel, je zelf wassen.

Woordenschat:
arm – buik – hand – hoofd – kam – mond – neus – oor – tand – voet – horen – kammen – liggen – poetsen – ruiken – wassen (zich) – zitten – dicht (ogen) – mmm – nu – open
been – foto

0 – 2 jaar

Aapje in bad – Leen van Durme

Aapje heeft een middag buiten gespeeld. Daarom gaat hij in bad met zijn speeltjes. Hij zeept zich grondig in. Als hij gewassen is, droogt hij zich af en doet hij zijn pyjama aan. Wat kan in bad gaan toch heerlijk zijn!

Kleine Leon van top tot teen  – Linne Bie

Kleine Leon speelt een leuk spelletje. Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond, zijn buik, zijn oren en zijn handen. Wat verstopt Leon achter zijn rug?  Tara! Daar zijn de handen van Leon!
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Lekker zoet – Liesbet Slegers

Karel kan zien met zijn ogen, horen met zijn oren, ruiken met zijn neus, voelen met zijn handen en proeven met zijn mond. Maar hoe gaat dat eigenlijk?

Jop en boeboe – Elly van der Linden 

Dag Jop, dag Boeboe! Wat doen jullie? Verstoppertje spelen, teentjes kriebelen, tegen de bal trappen … Samen met Boeboe ontdekt Jop zijn hele lijfje: handjes, voetjes, hoofd en benen. Doe je mee? Speels actieboekje om je lichaam te verkennen.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Kleine Leon is vuil – Linne Bie

Als kleine Leon vuil is, gaat hij lekker in bad. Hij wast zijn gezicht en zijn haartjes. En eendje doet mee.

 

2 – 4 jaar

Billen Buikje Benen – Betty Sluyzer

Een boek vol vrolijke rijmpjes over billen, buikjes en benen en nog veel meer lichaamsdelen. Samen met kinderen van allerlei nationaliteiten en met behulp van enkele dieren benoemen ze onderdelen van het lichaam. Kinderen worden uitgenodigd om ook naar hun eigen lichaam te kijken tijdens het voorlezen van dit boekje.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Dit ben ik – Liesbet Slegers

Dit ben ik! Ik heb twee oogjes, een neus en een mond. Ik heb twee armpjes, twee benen en een buik. Elke dag doe ik mijn kleertjes aan. En speel ik met mijn vriendjes.

Tandenpoetsen – Helga Warmels

De mama van Puk weet niet wat ze moet doen als Puk vieze tanden heeft.
Maar Puk wel! Tandenpoetsen natuurlijk! En ze weet ook waarmee. ‘Niet met de afwasborstel, mama!’
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Mama kriebelt Jules – Annemie Berebrouckx

Jules wordt door zijn moeder op zijn blote buik en aan zijn tenen gekriebeld. Hij vindt het prachtig en lacht van plezier. Dan is het bedtijd, Jules trekt zijn pyjama aan en gaat met zijn knuffel tevreden slapen.

Pien kan het zelf – Judith Koppens

Pien kan alles zelf, want ze is al groot. Ze kan zelf haar haren kammen en haar eigen broodje smeren. Maar er is ” ”n ding dat ze nog niet zelf kan. Of eigenlijk niet zelf wil? Een grappig verhaal over dingenzelf willen doen en een beetje koppig zijn.

Alles over jouw lichaam – Pauline Oud

Jonge kinderen maken kennis met hun eigen lichaam, en ontdekken tegelijkertijd het lichaam van een ander! Hoofd, ogen, oren, buik, vingers, voeten, jongens, meisjes, voorkant, achterkant en huid: elk stukje van je lichaam komt voorbij. Van hoe dat stukje eruitziet tot wat je er mee kunt doen; van kleine herkenbare ervaringsverhaaltjes tot vragen over weetjes en hoe iets voor jou voelt.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.