Thema: Welkom Puk

Het Up en Puk thema ‘Welkom’ gaat over het leren kennen van het kinderdagverblijf of de klas waar de kinderen dagelijks of een paar keer per week heen gaan. Qua woordenschat ligt de nadruk daarom op alle dingen die je op de groep of in de klas tegen komt. Denk aan de verschillende speelhoeken, aan speelgoed en spelmateriaal, en aan dingen die bij het dagelijkse ritme horen.

Woordenschat:
billen – bloem – blokken – deur – doekje – kast – kopje – luier – papier – puzzel – tafel – theepot – verf – gaan – kruipen – poetsen – zien – dankjewel – hallo – ik ben… – waar – zelf
Auto – beker – bezem – bouwhoek – dieren – fiets – gang – grond – jas – kleed – kleurpotlood – kwast – liedjes – naam – pop – potje – rommel – rugzak – schort – slaapkamer – speelgoed – vloer – wc – verdriet – gezellig

0 – 2 jaar


Nijntje op school – Dick Bruna
Nijntje leert op school schrijven en rekenen. Maar ze doet ook andere dingen, zoals tekenen en blokken bouwen. Nijntje vindt het leuk om naar school te gaan, maar het leukst vindt ze het als de juf een verhaal voorleest.

Lulu gaat naar de Creche – Camilla Reid
Op de dag dat Lulu voor het eerst naar de crèche gaat, is zij helemaal niet blij. Op de crèche is ze stil en verlegen. Naarmate de dag vordert, voelt Lulu zich steeds beter thuis op de crèche en als moeder haar weer komt ophalen, zegt ze een leuke dag gehad te hebben. Als ze naar huis lopen zegt Lulu dat zo’n eerste dag op de crèche toch wel heel bijzonder is.

Een dagje bij de vriendjes – Kathleen Amant
Kinderen gaan meestal met plezier naar de opvang. Een dag bij de vriendjes is zo om. Begeleiders, vrijwilligers, onthaalouders, kindjes en hun gezin, iedereen is welkom en iedereen doet graag mee. De mama’s en papa’s mogen af en toe komen knutselen, koken of een verjaardag meevieren. En na het middageten doen de kinderen samen een dutje. Ja, bij de vriendjes in de kinderopvang is het altijd een gezellige boel.

 

 

2 – 4 jaar

De eerste schooldag van Milan – Kathleen Amant
Milan gaat vandaag voor het eerst naar school. Hij zit bij juf Nele in de klas. De juf leest een mooi verhaal voor. Al snel maakt Milan een vriend. Ze eten samen iets lekkers, spelen samen met de blokken en maken een mooie tekening. De eerste schooldag is snel om.

Saar gaat naar school – Pauline Oud
Er is een nieuw kindje bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is, waar de wc is, welk plaatje hij kan kiezen, wat ze buiten op het speelplein spelen… Het wordt weer een leuke dag op school, met een nieuw vriendje!
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

Bij kas in de klas – Pauline Oud
Dit is Aylan. Hij is nieuw in onze klas,’ zegt juf.’Aylan komt uit een ander land. Daar praten ze een andere taal. Wie wil Aylan vandaag helpen?’ Dat willen Saar en Kas wel!
Er komt een nieuw kindje bij Kas in de klas. Hij en Kas worden meteen vriendjes. Ze spelen samen en Kas helpt hem met zijn eerste dag op school.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.