Dingen die je niet op school leert – Het menselijk lichaam

Terug naar: Dingen die je niet op school leert.

Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op het menselijk lichaam.

Het menselijk lichaam is een bijzonder ‘apparaat’, of misschien wel een wereld op zich. Er gebeurt zo ontzettend veel in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan alle bloedvaten in je lichaam, de ademhaling, het kloppen van je hard, het groeien van je haar, en je hersenen die non-stop werken.

Maar hoe werkt dit nu eigenlijk allemaal? En wat gebeurt er nog meer in je lichaam?

Ik heb zeven boeken voor je bij elkaar gezocht waarin je een heleboel antwoorden vindt op dit soort vragen.

Zo werkt het menselijk lichaam – Emmanelle Lepetit 
Met dit boek kun je met het hele gezin samen alles leren over het menselijk lichaam. Voor kinderen (en soms ook nog voor ouders) is het menselijk lichaam een groot mysterie. Kinderen stellen vragen waar zelf de ouders niet altijd een antwoord op hebben, maar met behulp van dit boek kun je bijna alle vragen beantwoorden.

Alles over jou lichaam – Pauline Oud 
Jonge kinderen maken kennis met hun eigen lichaam, en ontdekken tegelijkertijd het lichaam van een ander! Hoofd, ogen, oren, buik, vingers, voeten, jongens, meisjes, voorkant, achterkant en huid: elk stukje van je lichaam komt voorbij.

Waanzinnig om te weten: Je spetterende spijsvertering – Nick Arnold
Als je denkt dat je maag bestand is tegen de massa onfrisse feiten die er voor je wordt opgelepeld, kun je gerust dit boek lezen. Ontdek dan welk merkwaardig deel van je ingewanden totaal geen nut heeft, waarom sommige drollen drijven, en hoe vitaminen voorkomen dat je haar uitvalt.

Alles wat je moet weten over scheten – Sanne de Bakker
Een boek waar een luchtje aan zit. O nee, lieve help! Zet een raam open! Wat een putlucht! Wie was dit keer de schuldige? Tsja, hoe erg ze ook stinken: iedereen laat scheten! Zelfs de koning en de koningin. En ja, ook die stinken. De een wat meer dan de ander. Maar wat is een scheet nu eigenlijk precies?

Het Hersenhotel – Marja Baseler 
Je brein is een supermachine. Het regelt alles wat er in je lichaam gebeurt. Dat je ademt en je hart klopt. Dat je kunt praten, lopen, horen en zien. Maar je brein regelt veel meer! Heb je bijvoorbeeld aanleg voor voetballen of muziek maken? Ben je goed in taal of rekenen? Heb je veel fantasie of kun je heel goed samenwerken? Het zit allemaal in je brein!

Superkrachten voor je hoofd – Wouter de Jong
We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Dankzij het grote succes van Mindgym: Sportschool voor je geest hebben talloze volwassenen al ontdekt hoe ze met eenvoudige oefeningen hun mentale conditie kunnen verbeteren. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd

Het grote menselijk lichaam doeboek 
Dit doeboek barst van de leuk en informatieve doe-dingen voor nieuwsgierige kinderen vanaf zeven jaar. Doolhoven, zoek-de-verschillen, zoekplaten, geheugenspelletjes en quizjes – elke puzzel draait om een ander deel van het lichaam én bevat interessante weetjes. Waar zit het allerkleinste botje van je lijf? En wanneer is de kans het grootst dat je moet poepen? Ontdek het met de ruim 70 puzzels in dit mooi vormgegeven doeboek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *