Terug naar: Dingen die je niet op school leert.
Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op klimaat, milieu en natuur problemen.
Het klimaat, het milieu en de natuur hebben een grote invloed op elkaar, kunnen niet zonder elkaar en zijn belangrijk voor elkaar.
Het klimaat is een soort gemiddelde van het weer (temperatuur, neerslag, wind) voor een bepaald gebied. Dit gemiddelde is altijd berekend over de laatste 30 jaar. Deze gebieden zijn vaak zo groot als een land, meerdere landen bij elkaar. Natuurlijk houdt het klimaat zich echter niet aan landsgrenzen en kan de noord en zuid kant van een groot land een ander klimaat kennen.
Het klimaat heeft invloed op het milieu. Het milieu gaat over de grond, de lucht en het water. Dus over de leefomgeving van planten, dieren en mensen. Behalve dat het klimaat dus invloed heeft op het milieu, hebben mensen en dieren en natuur ook invloed op het milieu. Als de leefomgeving vervuild wordt, loopt de gezondheid van mensen, dieren en de natuur gevaar. Dat vervuilen wordt meestal door mensen veroorzaakt. Soms echter kan de natuur een gebied ook vervuilen, alleen noem je het dan eigen verwoesten.
De natuur is eigenlijk alles op aarde (levend en niet levend) dat niet door de mensen gemaakt is. Zo horen bijvoorbeeld bergen tot de natuur. Ze leven niet, maar zijn wel door natuurfenomenen gemaakt. Huizen zijn geen natuur, want die zijn door mensen gemaakt.
Alles wat mensen doen heeft invloed op de natuur of het klimaat en daardoor op het milieu, het milieu waarin wij lezen. Denk aan natuurvervuiling door koolcentrales, of plastic afval dat in de zee terecht komt, maar ook het opwarmen van de aarde door het broeikaseffect waardoor het ijs op de polen smelt en de zeespiegel weer stijgt.
Deze week 7 boeken over de problemen rondom het klimaat, milieu en de natuur en hoe jij persoonlijk je steentje bij kunt dragen om de problemen te verkleinen.
Palmen op de Noordpool – Marc Ter Horst
Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering.
Ga voor groen – Liz Gogerly
Lulu, Daan, Emma en Amir gaan op onderzoek uit en leren hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen. Tot hun verrassing is groen leven helemaal niet zo moeilijk! Alle beetjes helpen en ook jij kunt meedoen.
Onze toekomst is nu! – Claus Hecking
Greta Thunberg is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta’s verhaal laat zien dat iedereen kan helpen. En daarvoor hoef je je echt niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen. Kijk maar bij de tips in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken.
Klimaatjes – Judith Koppens
Judith Koppens schreef een hele serie, genaamd Klimaatjes, met in elk boek een ander thema rondom klimaatverandering, natuur milieuproblemen.
Plasticsoep is troep! – Annemarie van den Brink
Je staat er niet altijd bij stil. Maar al het zwerfplastic dat wij weggooien komt uiteindelijk in rivieren en in zee terecht. Het vergaat nooit meer en wordt samen één grote plasticsoep. Vissen, schildpadden en zeehonden hebben er last van.
Afval en Recycling – Alex Frith
Wat gebeurt er met afval als je het weggooit? Open dit boek en ontdek het onder de flapjes. Volg het afval op een reis door een gigantische sorteermachine en alle andere stappen in het recycleproces. En ontdek hoe afval wordt omgezet in nieuwe en nuttige producten.
Groene voeten – Lotte Stegeman
Groene Voeten is een optimistisch en handig boek over duurzaamheid, vol met tips voor een groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk leven. Want dat blijkt eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.