Dingen die je niet op school leert – Mensenrechten

Terug naar: Dingen die je niet op school leert.

Tijdens het zomerthema van 2021 staat er elke week een onderwerp centraal waar je op school vrijwel niks over leert, maar die toch er interessant en leerzaam zijn.
Deze week zoomen we in op de mensenrechten en de rechten van het kind.

“De rechten van de mens of mensenrechten omvatten rechten waarop iedereen aanspraak kan maken, ongeacht herkomst, nationaliteit, overtuiging, geslacht, wettelijke status of andere kenmerken. Voorbeelden zijn het recht op vrije meningsuiting, het recht op leven, het recht op bescherming tegen marteling. ”
Bron: Wikipedia

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert ‘kind’ als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is.  Kinderrechten gaan onder andere over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders.
Bron:www.kinderrechten.nl

Voor deze week en dit thema heb ik dus zeven boeken verzameld over deze onderwerpen. Boeken vol verhalen over hoe en waar mensen zich niet aan deze rechten houden en over mensen (volwassenen en kinderen) die strijden voor deze rechten.

Vrij, de rechten van de mens voor alle kinderen – Amnesty International
Alle mensen op deze wereld hebben dezelfde rechten. Die zijn vastgesteld in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, en niemand mag ze die rechten ontnemen.

Nu of Ooit – Arend van Dam
In deze bundel gaat de lezer op reis en ontmoet hij in ieder verhaal één of meerdere kinderen. Ondanks hun verschillende achtergronden en omstandigheden hebben deze kinderen een duidelijke overeenkomst: ze hebben allemaal dezelfde, universele rechten. Deze rechten worden op een inzichtelijke manier voor het voetlicht gebracht, in de vorm van fascinerende, confronterende en soms ontroerende verhalen, die uitnodigen tot verder lezen, nadenken en doen.

Rosa Parks – Lisbeth Kaiser 
Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten.

Wereld in nood, Vluchtelingen – Ceri Roberts
In het nieuws gaat het vaak over vluchtelingen, migranten en asielzoekers. Waarom gaat een vluchteling in een rubberboot de zee op? Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? En wat is een verblijfsvergunning?
Vluchtelingen hebben net als jij en ik recht op al de rechten in het mensen- en kinderrechten verdrag.

Hoe is het om homo, lesbisch of bi te zijn? – Honor Head
Seksualiteit gaat over seks en relaties, maar ook over normen en waarden. Wat is jouw seksuele voorkeur, wat verwachten je familie en vrienden (denk je) en hoe kun je daarmee omgaan? In dit boek lees je hoe het is als je homo, lesbisch of biseksueel bent. Jij, of een van je vrienden. Het is altijd belangrijk om trots te zijn op wie je bent!

Mag dat? – Marga van Zundert 
Wat is nou precies het verschil tussen kattenkwaad en misdaad? Waarom is oorlog voeren eigenlijk verboden? En klopt het dat je tijdens het chatten met vrienden misschien meer informatie over jezelf rondstuurt dan je denkt? Je krijgt ook uitleg over wanneer iemand illegaal in Nederland is en of je zelf mag bepalen wat je aantrekt naar school.
Een boek vol vragen die op de een of andere manier te maken hebben met de rechten van het kind en de mensenrechten.

Rechtop met Obi en Odette – Emy Gyskens 
Odette en haar klasgenoten steken de handen uit de mouwen: ze denken en werken mee aan hun nieuwe speelplaats en ze geven het dorp van Obi een duwtje in de rug.
Want alle kinderen van de wereld hebben dezelfde rechten!

 

Nog een extra boek voor iets oudere kinderen:

Kinderen die de wereld hebben veranderd – Floris van Straaten
Het boek ‘Kinderen die de wereld hebben veranderd’ beschrijft twintig kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Als kind hebben ze onze wereld een klein beetje beter gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *