Thema: Welkom

Het Piramide thema Welkom is met name bedoeld voor nieuwe kinderen op het kinderdagverblijf of de peutercreche. In dit thema ligt de focus op het leren kennen van de groep, de inrichting van de groep, het dagritme en de regels en rituelen op de groep.
Je kunt dit thema gebruiken aan het begin van het jaar als de kinderen voor een langere periode niet zijn geweest of voor kinderen die door het jaar heen nieuw op de groep komen.In dit thema komen de volgende onderwerpen uit het dagritme aan bod: Goedemorgen – Plassen en wassen – Tussendoortje – In de kring – Spelen – Naar Buiten – Bewegen – Tot de volgende keer.

Basisbegrippen:
hallo – de juf – hier – de stoel – de tafel – weggaan – zwaaien – halen – helpen – buitenspelen – het liedje – zingen – de wc – plassen – poepen – eten – drinken – opdrinken – slokje – opruimen – luisteren – samen – plaats – vandaag – de kast – de pop – de auto – de blokken – bouwen – puzzelen – tekenen – verven – naar buiten – de schoen – de bal – de zandbak – het gras – de fiets – lopen – rennen – afpakken

Uit het projectboek:

Twaalf kleine peuters – Elly van der Linden
Chen en Yuk gaan vandaag voor het eerst naar de peutergroep. Zonder mama. Dat is spannend. Ze doen er allerlei leuke dingen: spelen, verven en zingen. En ze leren de andere peuters kennen. Aisha en Kofi, Gauri en Lars … Wel tien zijn het er. En juf Sofie en juf Wydia zijn er natuurlijk ook.

De eerste schooldag van Milan – Kathleen Amant
Milan gaat vandaag voor het eerst naar school. Hij zit bij juf Nele in de klas. De juf leest een mooi verhaal voor. Al snel maakt Milan een vriend. Ze eten samen iets lekkers, spelen samen met de blokken en maken een mooie tekening. De eerste schooldag is snel om.

Op de grote wc – Kathleen Amant
Anna moet dringend plassen. Maar ze wil niet op het potje. Waar gaat Anna dan heen?
Sssst … Niet meteen aan mama vertellen. Anna gaat op de grote wc.

 

Wiebelbillen boogie – Guido van Genechten
Als mama olifant weg moet, past papa olifant op. En dat is een feest: samen op verkenning gaan als indianen, super veel schuim maken in bad en de wiebelbillenboogie (leren) dansen. Als mama weer thuis komt en de rommel ziet, zucht ze diep. Papa olifant en de kinderen proberen haar weer op te vrolijken.
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

 

Andere prentenboeken:

Saar gaat naar school – Pauline Oud
Er is een nieuw kindje bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is, waar de wc is, welk plaatje hij kan kiezen, wat ze buiten op het speelplein spelen… Het wordt weer een leuke dag op school, met een nieuw vriendje!
KLIK OP HET BOEK VOOR MEER INFO.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *