Ik ga op Safari en ik zie….

Zomer thema 2019 is “Ik ga op Safari en ik zie…”
Ik ben zelf al een paar keer op safari geweest in Afrika en ik ben daardoor extra geboeid door Afrikaanse dieren. Ik neem jullie aan de hand van allerlei leuke kinder- en prentenboeken graag mee op safari deze zomer.

Op safari in de jungle en op de savanne

Welke dieren gaan we tegenkomen?

Leeuwen
Wist je dat leeuwen voor een kleine afstand zo’n 80 kilometer per uur kunnen rennen? Hun uithoudingsvermogen is echter niet zo goed, dus ze kunnen dit niet zo lang vol houden.
Ook kunnen we sprongen maken van wel 11 meter lang.

Olifanten
Olifanten hebben een geweldig geheugen. Zij kennen hun omgeving op hun duimpje. Ze weten precies waar alle waterbronnen zijn in hun uitgestrekte leefgebied. Ook weten ze waar ze ooit zout water hebben gevonden. Zout schaven ze uit de rotsen en likken ze op, dat is goed voor ze. Jaren later weten ze die rotsen met zout nog terug te vinden.

Stokstaartjes
De stokstaartjes leven in groepen van maximaal 30 dieren. Ze leven in holen en ondergrondse gangenstelsels die ze zelf uitgraven.
Hierbij leggen ze verschillenden kamers in oa . slaapkamers, kraamkamers en slaapkamers en toiletten.

Gorilla’s en andere apen
Mandrils zijn grote apen en leven samen met soortgenoten. Meestal in groepen van twintig dieren, maar soms sluit zo’n groep zich aan bij een grote troep van wel 250 apen. Eén mannetje is altijd de baas binnen de groep. Dat is meteen ook de vader van alle jongen, want hij is de enige die met vrouwtjes mag paren!

Neushoorns
De buik van een neushoorn is behoorlijk bol. Dat komt omdat er allemaal darmen in zitten. Die zijn wel 35 meter lang. Zo kunnen ze al het gras dat ze eten verwerken. Het zijn geen herkauwers.

Flamingo’s
Wist je dat: Flamingo’s hun mooie roze kleur te danken hebben aan het voedsel dat zij eten? Ze worden allemaal grijs/donkerblauw geboren en drinken melk bij hun moeder. Wanneer ze eenmaal groot zijn staan er dagelijks schaaldieren op het menu. Denk bijvoorbeeld aan kreeftjes, garnalen en plankton. Door het carroteen wat in dit voedsel zit (ook te vinden in wortel), word dit door de lever omgezet in pigmenten waardoor de veren roze worden. Vogels die zo’n echte mooie roze/rode kleur hebben en er gezond uit zien, vinden vaak als eerste een partner.

Krokodillen
Een krokodil heeft een enorme kaak met superveel tanden! De krokodil drijft richting zijn prooi en valt hem razendsnel aan. Als hij beet heeft, slaat hij de prooi op het water en scheurt hem aan stukken. Want kauwen kan een krokodil niet!

  • Krrrr… okodil – Catherine Reyner
  • Marcs grote gevaarlijke tanden – Jarvis

Luipaarden
Luipaarden jagen voornamelijk ‘s nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena’s of jakhalzen.

Giraffen
Dankzij de lange nek is de giraffe ongeveer 5 meter hoog, ongeveer 2 meter hiervan is de nek. Ze zijn hiermee het hoogste dier in de wereld. Ze zijn bijna net zo hoog als een huis van 2 verdiepingen.

Nijlpaarden
Nijlpaarden staan bekend als gevaarlijke dieren. Vooral als een mens tussen de rivier en de plek waar een nijlpaard staat te grazen komt, willen ze die nog wel eens omverlopen. Jaarlijks sterven er in Afrika meer mensen door toedoen van nijlpaarden, dan door leeuwen.

Kameel
Een kameel kan lang zonder water. Hij zweet aanzienlijk minder dan andere zoogdieren.

Zebra’s
De zebra heeft opvallende wit-zwarte strepen. De strepen zijn een soort beschermingsmechanisme voor de zebra. Door deze strepen kunnen leeuwen een zebra moeilijk onderscheiden. De leeuw ziet namelijk alles in zwart wit. Als een kudde zebra’s gaat rennen kan een leeuw de afzonderlijke zebra’s niet meer onderscheiden.

Struisvogels
Struisvogels hebben lange en sterke poken. Ze kunnen reuzenstappen van wel 3,5 meter maken. En met hun sterke poten en scherpe nagels zijn struisvogels zelfs in staat een leeuw te doden.

Miereneters 

Okapi

Papegaaien en andere vogels